Proiectul „SoBy: Îmbunătățirea coordonării și a politicilor sociale din Municipalitatea Byala și comuna Grădinari pentru o regiune transfrontalieră mai eficientă” cod e-MS ROBG-278este implementat în parteneriat de către Municipalitatea Byala, Bulgaria, în calitate de Beneficiar Lider și U.A.T Comuna Grădinari, județul Giurgiu, România, în calitate de Beneficiar. Acest proiect este cofinanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa prioritară 5 – O regiune eficientă, având ca obiectivîmbunătățirea politicilor sociale, a coordonării dintre instituțiile publice din regiunea transfrontalieră, precum și utilizarea eficientă a resurselor administrative.
Proiectul SoBy nu este o continuare directă a unui proiect implementat anterior, dar există o sinergie puternică între abordările sale și rezultatele obținute de Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, mai precis rezultatele axei prioritare 3, ce se concentrează pe consolidarea conexiunilor economice și sociale de-a lungul regiunii de frontieră, pentru a profita de oportunități și puncte forte, precum și pentru a crește economia zonei transfrontaliere.
Principalele activități ale proiectului „SoBy: Îmbunătățirea coordonării și a politicilor sociale din Municipalitatea Byala și comuna Grădinari pentru o regiune transfrontalieră mai eficientă” cod e-MS ROBG-278, includ:
În cadrul proiectului au fost achiziționate servicii de elaborare a unei strategii comune dedicate îmbunătăţirii calităţii serviciilor sociale furnizate persoanelor vârstnice din Byala şi Grădinari. În strategia comună anterior menționată au fost propuse o serie de linii directoare referitoare la îmbunătățirea calităţii serviciilor sociale furnizate persoanelor vârstnice din Byala şi Grădinari, ce vor contribui, urmare a implementării lor, la furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor identificate în rândul persoanelor vârstnice.
Strategia comună are ca și obiectiv general identificarea principalelor probleme cu care se confruntă persoanele în vârstă din cele două localități. Pornind de la obiectivul general, în cadrul strategiei elaborate sunt asumate următoarele obiective specifice: crearea cadrului informațional necesar pentru furnizarea unor servicii sociale adecvate persoanelor vârstnice, stabilirea contextului în cadrul căruia urmează a fi implementate direcțiile de acțiune în vederea îmbunătățirii calității vieții persoanelor vârstnice, evaluarea situației existente a persoanelor vârstnice în cele două localități; analiza serviciilor sociale oferite vârstnicilor în vederea stabilirii carențelor instituționale și a nevoilor de îmbunătățire.
În vederea dezvoltării Departamentului de Asistență Socială din Comuna Grădinari, în cadrul proiectului au fost angajați doi experți sociali ce au următoarele atribuții: elaborează și păstrează actualizată baza de date a beneficiarilor cu nevoi sociale; participă la întâlniri pentru a analiza situația persoanelor vârstnice; efectuează evaluări ale persoanelor vârstnice pentru a identifica și defini problemele sau nevoile cu care se confruntă aceștia; desfășoară anchete sociale; întocmește rapoarte și documente justificative cu privire la situația persoanelor vârstnice; face recomandări acestora în vederea menținerii sau reluării relațiilor familiale, obținerea drepturilor, a diverselor documente, precum și în vederea facilitării accesului către instituții relevante.
Ținând seama de faptul că îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate pentru persoanele vârstnice din această comunitate este condiţionată de existenţa dotărilor adecvate de care dispun cei doi experți sociali, în cadrul acestei activități, au fost achiziționate: 2 computere portabile cu softurile necesare; o imprimantă multifuncţională; un videoproiector și un ecran de proiecție.
Crearea GraDAL reprezintă dezvoltarea unui sistem ce va asigura persoanelor vârstnice o viață activă, dar și asistată în mod direct de către cei doi experți sociali angajați prin intermediul proiectului, în cadrul Primăriei Comunei Grădinari.
Implementarea sistemul GraDAL presupune crearea unui sistem de comunicare directă între persoanele vârstnice și cei doi asistenți sociali angajați în cadrul Primăriei Comunei Grădinari, prin intermediul celor 32 de telefoane mobile și a cartelelor preplătite achiziționate în cadrul proiectului „SoBy: Îmbunătățirea coordonării și a politicilor sociale din Municipalitatea Byala și comuna Grădinari pentru o regiune transfrontalieră mai eficientă” cod e-MS ROBG-278. Pentru asigurarea unei comunicări directe și eficiente, pe telefoanele mobile achiziționate va exista opțiunea de apelare rapidă către cei doi asistenți sociali.
Totodată, în cadrul acestei activități au fost achiziționate kituri medicale alcătuite din rucsac, trusă de prim ajutor, organizator săptămânal pentru medicamente, ce vor fi diseminate persoanelor vârstnice, împreună cu broșuri ce conțin atât numere de telefon utile, precum informații relevante referitoare la legislația în vigoare în ceea ce privește domeniul serviciilor sociale.
Având în vedere faptul că Municipalitatea Byala, Bulgaria deține o experiență vastă în domeniul serviciilor sociale, în cadrul acestei activitități vor fi organizate schimburi de experiență, astfel încât U.A.T Comuna Grădinari să poată avea o viziune mai largă atât asupra bunelor practici, cât și a problemelor întâmpinate în acest domeniu. Astfel, cele două echipe pot găsi împreună soluții comune la probleme similare întâmpinate de-a lungul timpului.
În cadrul acestei activități a fost creată prezenta platformă web, ce oferă acces și informații cu privire la datele de contact ale instituțiilor relevante în domeniul furnizării serviciilor sociale, prezente în România și Bulgaria.
De asemenea, Comuna Grădinari a elaborat o bază de date ce cuprinde informații despre persoanele vârstnice din zona transfrontalieră, Byala-Grădinari.
În baza de date sunt prezentate informații referitoare la condițiile de locuire ale persoanelor vârstnice din cele două comunități, starea de sănătate a acestora, precum și dacă au familie sau, după caz, alți aparținători.
Baza de date este integrată în platforma web și reprezintă un instrument de lucru util pentru experții sociali ce deservesc cele două comunități.
Aceștia vor accesa periodic baza de date, în vederea actualizării și completării sale, aceasta reprezentând un important suport pentru documentarea măsurilor de spriijin social ce se impun la nivelul celor două comunități în corelare cu liniile directoare reieșite din strategia elaborată în cadrul aceluiași proiect.
În cadrul proiectului vor fi organizate patru evenimente comune destinate persoanelor vârstnice ce locuiesc în Comuna Grădinari și Municipalitatea Byala. Vor fi organizate două evenimente în Comuna Grădinari, județul Giurgiu, și două evenimente în Municipalitea Byala, Bulgaria. Fiecare eveniment va avea un număr de 30 de participanți, și va include o masă rotundă la care vor participa angajați ai Municipalității Byala, precum și ai Comunei Grădinari.
Chiar dacă locuiesc în centre pentru persoane vârstnice sau beneficiază de asistență directă și activă prin sistemul GraDAL, persoanele vârstnice trebuie să participe la aceste evenimente sociale comune, dat fiind faptul că există o lipsă a vieții sociale pentru această categorie de persoane atât în Municipalitatea Byala cât și în Comuna Grădinari.
Evenimentele vor fi ținute într-o atmosferă prietenoasă, și vor oferi furnizorilor de servicii sociale oportunitatea de a se familiariza cu toate nevoile și îngrijorările persoanelor vârstnice. Totodată, evenimentele vor furniza o bună oportunitate pentru persoanele vârstnice de a socializa cu persoane de aceeași vârstă din Bulgaria. Participanții din Grădinari la evenimentele organizate în Byala, vor primi un tur al Municipalității Byala și vor avea șansa de a vizita noul centru pentru bătrâni, creat prin intermediul proiectului. De asemenea, în cadrul evenimentelor va fi realizată o prezentare cu privire la „Noile tendințe ale serviciilor sociale”. Participanții la evenimente vor împărtăși viziunile proprii despre serviciile sociale și viitoare inițiative pentru îmbunătățirea acestora, dar și cu privire la cooperarea dintre instituții în acest domeniu. Ca rezultat al evenimentelor organizate, un Acord de Cooperare între cei doi parteneri și instituțiile implicate în serviciile sociale și/sau ONG-uri din regiune va fi semnat.
În cadrul proiectului, Municipalitate Byala va crea un Centru pentru Persoane Vârstnice. Acest Centru va fi creat într-o clădire abandonată, și va fi amenajat și dotat corespunzător. Astfel, în cadrul acestei activități vor fi realizate lucrările de execuție (instalație electricitate, instalație apă, realizarea zugrăvelii, instalație iluminat), amenajarea curții, împrejmuirea acesteia, dotarea cu mobilier pentru interior, precum și dotarea cu echipamente pentru biroul doctorilor și a cabinetului stomatologic. De asemenea, vor fi instalate:
Implementarea acestei activități va servi ca exemplu de bună practică pentru cei doi parteneri. În cadrul proiectului vor fi organizate vizite între parteneri, unde vor fi efectuate demonstrații în ceea ce privește noul Centru pentru persoane vârstnice din Municipalitatea Byala, modernizarea infrastructurii jucând un rol important în îmbunătățirea eficienței instituționale.
www.sobyrobg.eu
“Continutul acestui site nu reprezintă in mod necesar poziția oficiala a Uniunii Europene. Iniţiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informaţiile
prezentate în site.”